Kommunens vattentjänstplan har blivit antagen
Torsdagen den 27 mars antog kommunfullmäktige Kristinehamns kommuns första vattentjänstplan, ett viktigt steg för en långsiktigt hållbar dricksvatten- och avloppsvattenförsörjning.
Vattentjänstplanen fungerar som en vägledning för Kristinehamns kommuns arbete med vattentjänster och kommer att ses över varje mandatperiod. Den omfattar åtgärder för att förbättra det befintliga VA-nätet (ledningsnätet för vatten och avlopp) och utveckla hållbara lösningar inom den kommande 12 års perioden.
– Kristinehamn har ett välfungerande VA-nät och det ska vi även ha i framtiden. Målet är att bibehålla en robust och välfungerande VA-försörjning, anpassad utifrån förändrade krav, kommunens utbyggnadsplaner och ett förändrat klimat, säger Lars Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Vattentjänster är en sammanfattande benämning på olika tjänster för dricksvatten- och avloppsvattenförsörjning. Detta inkluderar bland annat tillgång till rent dricksvatten, hantering av avloppsvatten för att ta hand om och rena spillvatten och avledning av dagvatten för att undvika översvämningar och skydda miljön.
Kommunens vattentjänster säkerställer att dricksvattnet vi använder uppfyller gällande krav och att avloppsvattnet hanteras på ett sätt som inte skadar vår miljö eller våra sjöar.
– Den nya vattentjänstplanen ger Kristinehamn trygghet i att kommunen säkerställer hållbar dricksvattenförsörjning, effektiv hantering av avloppsvatten och en förbättrad sjömiljö, även vid klimatförändringar och ökad befolkning, säger Petter Wikström, samhällsplanerare och ansvarig projektledare.
Planen fokuserar på flera nyckelområden:
Utbyggnad av allmänna vattentjänster
Vattentjänstplanen beskriver hur Kristinehamns kommun planerar sin nuvarande verksamhet inom vatten- och avloppsområdet men framförallt hur nuvarande verksamhetsområde kan behöva förändras. Det innebär att identifiera nya områden som behöver anslutas till den allmänna va-anläggningen.
Skydd vid skyfall
Ett viktigt fokus i planen är att beskriva vilka åtgärder som måste vidtas för att säkerställa att vatten- och avloppsanläggningarna kan fungera vid extrem nederbörd, som skyfall. Till exempel bygga robusta system som kan förebygga översvämningar och minimera skador på va-infrastrukturen.
Åtgärder
I vattentjänstplanen finns fem kapitel som alla innehar specifika åtgärder som prioriteras under den 12 åriga planperioden, ex framtagande av handlingsplaner, översyn av föreskrifter och utveckling av interna rutiner. Åtgärderna har en ansvarsfördelning inbyggd för att förtydliga nämnders ansvar och roll för genomförande av planen. Åtgärderna underlättar för nämnder att identifiera sina delar av Vattentjänstplanen och integrera det i sin verksamhetsplanering. På så sätt har åtgärderna en tydlig styrande effekt och kan ge snabbare måluppfyllelse.
Information och kommunikation
Ett av planens huvudsyften har varit att ge tydlig och tidig information till berörda parter. Det inkluderar boende i de områden som påverkas, beslutsfattare och myndigheter. De boende i områden som påverkas har getts möjlighet till att lämna synpunkter på vattentjänstplanen genom samråds- och granskningsprocesser. Genom att informera kan kommunen säkerställa att alla är medvetna om de planerade förändringarna och hur de kan påverkas.